
Materiaalit verkkoon
Oppimateriaalien pilvipalvelua on helppo perustella. Verkosta materiaali on helppo ladata, päivittää ja jakaa opiskelijoille. Opetuspelin pelaaminen hyödyttää opiskelijaa, pelialaa ja tuo Suomeen vientituloja.
Opettajien verkkoon tekemä materiaali on ilmaista, tietenkin. Palvelun kehittämisen todellinen motiivi on siis oppimateriaalikulujen pienentämisessä.
Vanhanaikaiseksi käyvien oppikirjailijoiden tekijänoikeudet menevät digiaikakauden pesuveden mukana.
Toisaalta, eihän opettajankoulutus anna valmiuksia oppikirjan tekemiseen. Miksi turhaan maksaa opettajille opetusmateriaalin tuottamisesta?
Pilvipalvelun perhosvaikutus
Oppimaan innostava kirja syntyy kirjoittajan ja kustannusalan ammattilaisten yhteispelillä. Ilman sitä työtä vastuu kirjaa korvaavan opetusmateriaalin sisällöstä siirtyy opettajille, heidän muun työnsä lisäksi.
Maksuton pilvipalvelu aiheuttaa perhosefektin.
1. Villin lännen tyyliin syntyvät digioppimateriaalit lisäävät työttömyyttä kustannusalalla, kirjastoissa, painotaloissa ja kaupan alalla.
2. Tekijänoikeuskorvausten romahtaminen hävittää käytännössä kirjailija-apurahat ja oppi- ja tietokirjojen julkaisemisen. Niiden myötä häviävät kirjailijapalkinnot, kuten Finlandia-palkinnot.
3. Hyvätasoisen oppimateriaalin kirjoittaminen ei kannata. Pohtivaa asiantuntijatekstiä näkee silloin enää blogiteksteissä.
4. Maailman parhaimpiin maihin lukeutuva koulutusmaa romahtaa. Hyvin toimitettuja oppikirjoja ei saa enää mistään. Niiden sijasta virtuaalikirjastosta voi ladata talkoovoimin jaetun verkkomateriaalin tai opetuksellisen pelin mainoksineen.
Maksuttomalla pilvipalvelullakin on siis hintansa, oppikirjan kuolema.
Seuraa ja kommentoi blogia tai lähetä sivun linkki kavereillesi.
Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.